×
TeknologiTophistorie

POP – Politiets Online Patrulje er rykket ud

POP - Politiets Online Patrulje er en ny enhed i politiet, som skal patruljere og være tilstede på sociale medier og i gamingmiljøet.

Det lyder mest af alt som et spin-off på P.I.S. – Politiets Indsatsstyrke der kørte på TV 2 Zulu i startnullerne med Jonas Schmidt i hovedrollen. Men den er god nok. Danmark har fået en online patrulje, der har fået til opgave at være synlig på de sociale medier og gamingmiljøet.

Første medie hvor den nye patrulje er tilgængelig er på Facebook, hvor patruljen kan kontaktes via Messenger. Leder af patruljen, Sisse Birkebæk, er dog klar over at Facebook ikke er den optimale platform, da det ikke er her de unge primært befinder sig.

“Men inden sommerferien er det planen, at vi også skal på TikTok. Vi er i fuld gang med at producere videoer – men det er noget, hvor vi lige skal finde vores stil, for på TikTok må vi godt være lidt fjollede, selvom vi er en myndighed. Vi skal desuden på Instagram inden sommer, ligesom YouTube og andre platforme kan være en mulighed på sigt. Vi skal være dér, hvor de unge er. Det er dog meget ressourcekrævende, og vi har kun 10 årsværk,” fortæller Sisse Birkebæk.

Om Politiets Online Patrulje (POP)

  • POP er en digital patrulje, som er udløber af flerårsaftalen for politi- og anklagemyndighed for 2021-2023.
  • 10 årsværk er tilknyttet POP, som er placeret i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i Ejby ved Glostrup. 
  • POP blev sat i drift. pr. 1. april 2022 og forventes at være fuldt implementeret i slutningen af i år.
  • Formålet med POP er at styrke politiets digitale tilstedeværelse på nettet både med fokus på forebyggelse, efterforskning og disruption (eksempelvis nedlukning af profiler eller grupper på forskellige digitale platforme).
  • POP er ikke en anmelderportal, men modtager gerne henvendelser om mistanke om kriminalitet, der begås online.  

Kilde: Dansk-politi.dk

En af opgaverne er at blive tilpas dygtige til for eksempel Counter Strike, da det er nødvendigt, hvis de skal blive medlem af de grupper der ønskes. Derfor har patruljen også deltaget i gamingevents, hvor formålet har været at komme i øjenhøjde med de unge gamere. Men også deres forældre. Det er oftest dem, der sidder tilbage med spørgsmål om hvad der foregår, når børnene færdes online.

Samme type patrulje har været en stor succes i Norge. Der er da også blevet luret nordpå i forhold til inspiration og drift af patruljen.

“Vi har jo skelet en del til Norge, der har haft en netpatrulje siden 2015. De startede op med seks-syv medarbejdere, og i dag tæller deres patrulje på internettet over 40 årsværk, ligesom der er også kommet netpatruljer ude i politikredsene. I Norge har de digitale politifolk blandt andet opnået at komme i kontakt med mere end 4.000 børn og unge i løbet af et par måneder. Det ville en almindelig patrulje jo aldrig komme i nærheden af, så rækkevidden er enorm, når man taler forebyggelse,” siger Sisse Birkebæk.

Patruljen kan kontaktes via Messenger, hvis man måtte have tips om mistænkelig adfærd på nettet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.