×
AnmeldelseHovedtelefonerTophistorie

Anmeldelse: B&O Beoplay EX

B&O's nyeste in-ear hovedtelefoner er et skift fra deres tidligere designs - men EX har det hele og lyder fantastisk

Beoplay EX er B&O’s seneste bud på et headset – og med EX prøver B&O et nyt design der ligger sig tættere op ad for eksempel Apples Airpods med deres “stilk” der stikker ud af øret. Samtidig har Beoplay EX fået plads til alle de vigtigste funktioner man kan have brug for i et headset; ANC (Støjdæmpning), vandafvisning (IP57) og mulighed for at tilslutte flere enheder på samme tid.

Design og byggekvalitet i top

Hvis du i øvrigt kan lide designet med de to pinde der stikker ud af dine ører (jeg er i det mindste ved at vænne mig til det), ja så er Beoplay EX nogle af de mest diskrete i den henseende. Mit testheadset er sort, men de fås også i en mere neutral brunlig/beige nuance som måske vil være mindre markant.

Byggekvaliteten er, som altid når vi taler B&O, i top. De to enheder føles overraskende tunge og robuste, og opladningsetuiet virker også ganske holdbart. Det er bygget i aluminium, og generelt sidder man med følelsen af et produkt, der er veldesignet og som føles ganske solidt.

Opsætning med udfordringer

Jeg har efterhånden sat rigtigt mange hovedtelefoner op – men i dette tilfælde blev jeg faktisk nødt til at bruge manualen. Jeg troede – som det efterhånden er etableret praksis for hovedtelefoner – at når man tager dem ud af ladeetuiet vil de automatisk gå i pairing mode – men det skete ikke. I stedet skal man lade hovedtelefonerne blive i etuiet, men med åbent låg. Om det var fordi jeg allerede havde gjort det forkert eller om der var andre problemer ved jeg ikke, men det tog tre forsøg før hovedtelefonerne endelig fik forbindelse med telefonen. Ifølge B&O er opsætningen på Android en smule lettere – her dukker Beoplay EX simpelthen bare op på startskærmen når man åbner låget – og så er de lige til at sætte op.

Efterfølgende har forbindelsen ad flere omgange været en smule ustabil – de to hovedtelefoner mister kontakt til hinanden – nogle gange er det kun den ene der hopper på telefonen, og så må de tilbage i kassen og ud igen for at få forbindelse. Det kan meget vel være en softwareting der bliver fikset inden headsettet kommer på markedet, men det er desværre en ting jeg har set en gang imellem hos flere forskellige producenter, og det virker til at det ikke er noget, man bare lige fikser.

Batterilevetiden er opgivet til 8 timer uden ANC og 6 med. Det svarer meget fint til, hvad jeg får ud af Beoplay EX. Den første dag fik jeg lidt over 7 timers kontinuerlig afspilning ud af en opladning, og dagen efter holdt de nærmere i de 8 timer. I hvert fald virker batteritiden fornuftig. I øvrigt kan EX oplades trådløst, hvilket er en lækker funktion.

Lyd i særklasse

B&O er kendt for lydkvaliteten, og det er da også der, Beoplay EX står ud fra mængden. Lyden er ganske imponerende. Jeg tror måske nogen vil føle at standardindstillingerne er for “skarpe” med en ubalance imod for meget diskant, men via den i øvrigt ganske udmærkede app kan man naturligvis ændre på det så lyden har den præcise klang, du gerne vil have. Det er lykkedes for mig at få lavet en rigtigt lækker setting hvor lyden er godt afbalanceret. Bassen er godt defineret og hele lydbilledet er virkelig imponerende godt. Jeg vil endda sige, at lydkvaliteten rivaliserer mange af de gode over ear hovedtelefoner, hvilket er imponerende for et lille headset som EX. Lyden er ekstremt klar og veldefineret i alle nuancer.

Efter en softwareopdatering er lydkvaliteten ved samtaler også blevet helt okay – og jeg har stadig til gode at få brok fra modtageren af opkald, når jeg taler i Beoplay EX. Det er et ganske godt tegn. Lyden ved opkald er dog stadig en smule metallisk, også efter softwareopdatering, men jeg føler alligevel at kvaliteten er acceptabel.

Betjening kræver tilvænning

Hvert eneste headset på markedet virker som om, det har sin helt egen betjening. Beoplay EX betjeningen er for så vidt okay, men det kræver lidt tilvænning – især hvis du for eksempel kommer fra AirPods. Alt betjenes via de to trykfølsomme områder på siderne af de to enheder. Det kan i sig selv være lidt en udfordring, for man ved ikke helt, hvornår man reelt har trykket på noget – og selv om der er feedback via en lille lyd, kan det være svært at finde ud af, om man har “ramt rigtigt”. Efter et par dages brug bliver det lettere, men det er svært at kalde det rigtigt intuitivt. Jeg må sige, at jeg simpelthen bare bedre kan lide en fysisk reaktion som man eksempelvis får på AirPods Pro og Jabra Elite 7, hvor et lille klik bekræfter, at man har trykket på noget. Til gengæld vænner man sig til det og faktisk ER touchinterfacet ganske præcist, og generelt fungerer det fint efter noget tilvænning.

Halvsløj støjreduktion – med de rigtige gels

Egentlig var jeg, efter de første par dage med EX klar til at give dem hug for dårlig støjreduktion – der var simpelthen en sløj effekt, og selv ved højeste indstilling virkede det nærmest ikke overhovedet. Jeg prøvede at skifte imellem de forskellige gels, for ANC kræver at der er lukket ret godt af udadtil. Det virkede stadig ikke – hverken med medium, large eller small (som jeg dog heller aldrig har brugt med andre headsets.) Til sidst prøvede jeg simpelthen en large og en medium i henholdsvis højre og venstre øre, hvilket virkede… (!) Jeg har aldrig prøvet, at et sæt i en given størrelse ikke har virket for mig, men lige præcis med dette headset er det altså tilfældet, og det beviser bare at man skal være endog meget omhyggelig med at vælge de rigtige gels – det betyder utroligt meget for oplevelsen!

Med de rigtige gels på plads ændrede tingene sig. ANC fungerer nu stort set på samme niveau som eksempelvis AirPods Pro, der leverer en fin oplevelse. En tur på gaden gav en mærkbar dæmpning af især de dybe lyde. I toget får man også fred til at tage sig en lille lur uden at blive forstyrret af togets rumlen.

Jeg har desværre stadig ikke haft lejlighed til at prøve en flyvetur med EX, men jeg er heller ikke i tvivl om, at de også her vil levere glimrende.

Høj men rimelig pris

I dag skal man holdes op imod Apple når man laver hovedtelefoner – de er klart de største spillere på markedet med deres AirPods. Og i dette tilfælde skal Beoplay EX formentlig holdes op imod især Apples AirPods Pro, som koster omkring 1.500 kr. Betjeningen på AirPods er bedre, men tager man i betragtning at EX leverer en betydelig bedre lydkvalitet end Apples AirPods Pro, ja så bliver det lidt sværere at vælge – prisen til trods. Der vil være dem, der er fint tilfredse med lyden i AirPods Pro (som absolut heller ikke er dårlig), men hvis du er typen der vil have noget nær den bedste lydkvalitet i et par in-ear hovedtelefoner overhovedet, kan jeg godt give et kvalificeret råd, du bliver glad for at følge: Køb Beoplay EX.

B&O Beoplay EX

Design
Betjening
Lydkvalitet
Funktioner
Pris

2.999 kr.

Beoplay EX byder på fantastisk lydkvalitet og lækkert design - og hvis du er typen der går efter den bedste lydkvalitet, ja så er EX formentlig headsettet du skal have.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.